KU 4 / Tehtävä 4: Sommitelma ja kultainen leikkaus

KU4 / Tehtävä 4: Sommitelma ja kultainen leikkaus /Marika Tervahartiala

Tehtäväsi: Tutustu taidekuvasi sommitteluun.

Sommittelu eli kompositio (lat. compositio) tarkoittaa sitä, miten eri asiat on sijoiteltu kuvapinnalle. Se on ikään kuin taideteoksen luuranko tai kokonaisrakenne. Sommittelusta kolmiulotteisilla elementeillä esimerkiksi kuvanveistossa tai arkkitehtuurissa käytetään sanaa plastinen sommittelu.

Se, miten kuva tulee sommitella, riippuu halutusta vaikutelmasta. Yleensä harmonista sommitelmaa pidetään kauniina. Joskus kuitenkin ”tasapainoton” sommitelma voi olla toimiva ja kuvaelementit muodostaa kiinnostavan jännitteen. Teatterissa dramatisointi vastaa hiukan sommittelua visuaalisissa taiteissa.

Sommittelun avuksi on eri aikoina luotu erilaisia malleja, kuten esimerkiksi kontraposto tai kultainen leikkaus.

lauitturitsommittelu

 

 

Työvaihe 1)

Aloita piirtämällä neljä kultaisen leikkauksen mukaista janaa erillisen taidekuvakopiosi päälle – älä sotke originaalia! Alla olevan Wikipediasta poimitun rautalankaohjeen, viivaimen ja harpin avulla onnistut varmasti. Samaan kuvaan voit merkitä myös muut sommittelun kannalta oleelliset seikat opettajan ohjeistuksen mukaisesti (esim. katseen suunta, tärkeät linjat/kohteiden muodot/pisteet jne.)

 

Kultaisen leikkauksen mukainen kuvapinnan jako

 

Janan jako kultaisen leikkauksen suhteessa.

  • Tässä tehtävässä jana AB on kuvasi yläreuna, alareuna, vasen sivu ja oikea sivu – kukin vuorollaan!
  • Piirretään janan AB päätepisteeseen B sitä vastaan kohtisuora jana, jonka pituus on puolet AB:sta ja merkitään sen päätepistettä C:llä. Piirretään jana AC, joka yhdistää tämän pisteeseen A.
  • Piste C keskipisteenä piirretään ympyrä, jonka säde on CB. Se leikkaa janan AC pisteessä D.
  • Piste A keskipisteenä piirretään ympyrä, jonka säde on AD. Sen ja alkuperäisen janan AB leikkauspiste S jakaa tämän janan kultaisen leikkauksen suhteessa.

 

Työvaihe 2)

Kun sinulle on syntynyt käsitys, millaisista elementeistä tutkimasi taidekuvan sommitelma muodostuu, voit hyödyntää tätä sommitelmaa omassa taideteoksessasi.

Tehtävänäsi on tuottaa millä tahansa medialla kuva, jossa hyödynnät mahdollisimman tarkasti taidekuvasi sommitelmaa. Kaiken muun voit päättää itse ja muuttaa alkuperäisestä (eli kuvan aiheet voivat vaihtua, värimaailma voi muuttua, tekotapa ja tekniikka voivat olla täysin alkuperäisestä poikkeavia.

Sommitelma myös säilyy samana, vaikka ”flippaisit” kuvan vaakasuorasta pystysuoraksi -tai päinvastoin! Kunhan kuvassa olevat elementit ja niiden mittakaava säilyvät samoina.

Hyödynnä omia kiinnostuksen kohteitasi: Sitä, mitä haluat kuvata (lempiaiheet) ja sitä, miten haluat kuvata (piirtäen/maalaten/valokuvaten/rakentaen mini-installaation jne.) Mitoita työskentelysi oman jaksamisesi ja muun kurssilla tehtävän mukaan.

 

Lopuksi vertaa alkuperäistä ja omaa työtäsi.
Onko teosten sommitelman samankaltaisuus helppo havaita ja tunnistettavissa?
Oliko vaikea lähteä suunnitelmaan työtä valmiin ”luurangon”(sommitelman) päälle?

Sopiiko aiheesi taideteoksesta lainattuun ja siten ”valmiiksi annettuun” sommitelmaan?
Miten yleensä sommittelet työsi – pohditko sijoittelua kuvapinnalle tietoisesti?

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s