KU 4 / Tehtävä 5: Esitelmä

KU 4 / Esitelmä-ohje

 

Esitelmä

 

Tehtävänanto:
Valmistele n. 10minuutin kuvallinen esitelmä valitsemallasi formaatilla.

Voit käyttää esitysgrafiikkaohjelmia (esim. PowerPoint, LibreOffice Impress, OpenOffice Impress tai jokin muu vastaava, hyviä mm. Prezi: http://prezi.com/), jopa perinteistä piirtoheitintä & liitutaulua & kirjoja tai vaikkapa erilaisia yhdistelmiä edellä mainittuja, dokumenttikameraa, äänitteitä, YouTubea jne.

 

Koska valitsemanne taideteokset ovat kovin erilaisia, on vaikea antaa yhteismitallisia ohjeita miten tehdä hyvä ja sisällöltään mielekäs esitelmä. Tässä joitakin vinkkejä siitä, mitä voit esitelmässäsi avata yleisölle:

 

 • Minkä työn olet valinnut (teoksen nimi, valmistumisvuosi)
 • Tekijä (taiteilijan nimi, ikä, muut teokset / ura, kotimaa, mahdollinen tyylisuunta tai muu suuntaus, jota edustaa, järjestö/yhdistys tms. tausta, rahoitus ym. – poimi olennainen!)

 

 • Miksi valitsit juuri ko. teoksen? Tiesitkö tekijän ja/tai työn entuudestaan? Mikä siinä viehätti sinua? Mitä ajattelit teoksesta valitessasi sen? Mistä siinä pidät? Kerro ja kuvaile, näytä elementtejä kuvasta. Mitä teos sinulle kertoo ja/tai antaa?

 

 • Käsissäsi on ollut koko ajan (digitaalinen) kopio: millaiselta ajattelet konkreettisen alkuperäisen työn näyttävän/tuntuvan? Onko väriprintillä ja originaalilla merkittävää eroa? Jos, niin millaista ja miksi?

 

 • Millaiseen aikakauteen/ajattelumaailmaan/tyylisuuntaan valitsemasi työ kuuluu? Millainen maailma on ollut teoksen tekohetkellä? Mitä pidetään hyvänä/kauniina/tavoiteltavana? Mitä taiteesta ja taiteilijuudesta ajatellaan? Miksi taidetta tehdään? Näkyykö ympäröivä asenne/ajattelumaailma miten tai mitenkään valitsemassasi teoksessa? Kerro ”ajan hengestä” yleisesti ja yritä nostaa esimerkkejä tästä omasta teoksestasi.
 • Mihin genreen työsi kuuluu? Onko se taidevalokuvausta, urheilukuvausta, historiallinen asetelma/muotokuvamaalaus? (Jne.) Millaisia muita genren edustajia löydät – mitä yhteistä, mitä erilaista? Google kuvahaku on tässä kohdin kova sana, jos sinulla ei ole päässäsi valtavaa kuvapankkia, josta poimia esimerkkejä. Kerro, minkälaisen historiallisen jatkumon osa valitsemasi teos on – erottuuko se edukseen/häpeäkseen vai onko se vain yksi monien samankaltaisten joukossa?
 • Onko työ toiminut inspiraationa muille kuin sinulle? Onko se esiintynyt teatterissa, elokuvissa, sarjakuvissa – tai onko sen tekijä merkittävä hahmo? Keille ja miksi?
 • Mitä ajattelet teoksesta nyt, kun olet tutustunut siihen perusteellisemmin? Muuttuiko ensivaikutelmasi? Jos, niin miten?

 

Arviointiperusteita ovat muun muassa:

 • esittäminen (valmistautuminen: onko esitys suunniteltu, materiaalit käsillä näppärästi, miten motivoit ja nappaat yleisösi, äänen ja eleiden käyttö)
 • esityksen rakenne (aloitus-draaman kaari?-lopetus)
 • esityksen muodon ja sisällön suhde (minkä tavan esittää valitsit? tukeeko se sisältöä?)
 • sisällöllinen anti: miten osaat esittää valitsemasi teoksen suhteen omaan aikakauteensa/tyylisuuntaansa, miten pystyt tulkitsemaan valitsemaasi teosta, lähdekritiikin taso
 • esitetty kuvamateriaali: laatu, lähdekritiikki, osuvat valinnat, määrä (sopiva? Liikaa? liian vähän?)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s